De afgelopen jaren kampt het UWV met enorme achterstanden als het gaat om de medische beoordelingen voor een WIA-uitkering. Om deze achterstanden weg te werken is vanaf 1 juli 2024 een tijdelijke maatregel ingesteld, die de beoordeling over arbeidsongeschiktheid eenvoudiger moet maken. In deze blog vertel ik je wat er precies verandert.
Wat houdt de nieuwe maatregel precies in?
De maatregel houdt in dat alleen nog op basis van wat mensen feitelijk kunnen verdienen een beoordeling wordt gemaakt over van de mate van arbeidsongeschiktheid. De maatregel heeft een looptijd van drie jaar en geldt voor:
- Nieuwe WIA-claims.
- Een WIA-herbeoordeling .
- Beoordeling van herleefde WIA-rechten.
- De beoordeling van nieuwe WIA-rechten, die later ontstaan.
Overige arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen, zoals de Wajong, vallen hier niet onder. Het ministerie van SZW hoopt met de invoering van de nieuwe maatregel dat het UWV 3.000 tot 4.000 meer WIA-claimbeoordelingen kan behandelen.
Hoe zat de regeling eerst in elkaar?
Voorheen werd een beoordeling normaliter gebaseerd op zowel het onderzoek van een verzekeringsgeneeskundige als een arbeidsdeskundig onderzoek. De situatie vóór 1 juli was zo: de verzekeringsarts stelt vast of de werknemer ongeschikt is om te werken. De arbeidsdeskundige stelt vast wat een werknemer nog kan verdienen op basis van de functionele mogelijkheden. Dit maakt dat een WIA-beoordeling veel tijd in beslag neemt.
Wat verandert er?
Met de invoering van de maatregel wordt alleen gekeken naar het verschil tussen het uurloon dat iemand verdiende vóór arbeidsongeschiktheid en wat hij op dit moment verdient. Er wordt dus geen beoordeling meer gemaakt op basis van wat de werknemer nog zou kúnnen verdienen. Een uitgebreid verzekeringsdeskundig onderzoek is niet meer nodig, tenzij de verzekeringsarts twijfel heeft over de belasting van de werknemer tijdens zijn werk. In dat geval wordt er nog een volledig belastbaarheidsprofiel opgesteld.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Het is de vraag hoe de tijdelijke maatregel in de praktijk gaat uitpakken. Het is voorstelbaar dat werkgevers en werknemers dusdanig handelen om het arbeidsongeschiktheidspercentage te beïnvloeden. De effecten van de maatregel worden in ieder geval regelmatig gemonitord.
Benieuwd wat de nieuwe maatregel voor invloed heeft op jou? Neem dan contact op met een van onze collega’s.
Meer informatie