Claim tijdig je transitievergoeding. Of kijkt de rechter niet zo nauw?
Natasja van Mourik
Natasja van Mourik
Advocaat

Transitievergoeding, hoe zat het ook alweer?

Illustratie euromunt

Wanneer je door je werkgever wordt ontslagen, kun je volgens de wet aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding wordt ook wel de transitievergoeding genoemd. De transitievergoeding is zowel van toepassing op werknemers met een vast dienstverband als op werknemers met een tijdelijk dienstverband. Vanaf de eerste dag van je dienstverband bouw je deze transitievergoeding als het ware op.

Wil je meer weten over de transitievergoeding en de hoogte daarvan, lees dan bijvoorbeeld één van de volgende blogs: 'Welke prijs moet je werkgever betalen voor jouw ontslag?' en 'Hoe bereken je een transitievergoeding?'

Wees op tijd

De transitievergoeding betaalt je werkgever bij de eindafrekening van jouw dienstverband. De eindafrekening wordt doorgaans binnen 30 dagen na het einde van het dienstverband aan jou uitbetaald. Maar wat als jouw werkgever de transitievergoeding niet heeft uitbetaald? Kun je deze dan, net als een loonvordering, nog binnen vijf jaar op jouw werkgever verhalen? Dat gaat dus niet! In de wet is er een vervaltermijn opgenomen die ziet op het verhalen van de transitievergoeding. Deze vervaltermijn is fataal en kan dus niet worden gestuit of verlengd.

De termijn voor het verhalen van de transitievergoeding is drie maanden na het einde van het dienstverband. Binnen deze termijn kun je als werknemer een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter om aanspraak te maken op de transitievergoeding.

Wat betekent dit voor jou? Als jouw dienstverband eindigt op 30 maart 2024, dan verstrijkt de termijn op 30 juni 2024. Dien je het verzoekschrift te laat in en heeft jouw werkgever geen erg in de vervaltermijn? Grote kans dat de rechter jouw verzoek alsnog afwijst. De rechter is namelijk verplicht om de vervaltermijn ambtshalve te toetsen. Mocht de vervaltermijn verstrijken op een zaterdag, zondag of erkende feestdag, dan is de Algemene termijnenwet van toepassing die ons vertelt dat de vervaltermijn op de eerstvolgende werkdag verstrijkt.

Harde termijn of toch niet?

Hoewel de vervaltermijn op het eerste gezicht een harde termijn lijkt te zijn, lijkt er toch mogelijk sprake te zijn van een spreekwoordelijke maas in de wet. Het Gerechtshof Den Haag heeft eerder geoordeeld dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar kan zijn om de werknemer na het verstrijken van de vervaltermijn geen aanspraak meer te laten maken op de transitievergoeding. In deze zaak ging het om een ontslagaanvraag bij het UWV in verband met langdurige ziekte. Het UWV heeft de ontslagvergunning verleend, waarna de werkgever het dienstverband met de werknemer kon beëindigen. De werkgever kondigde per brief aan dat zij de transitievergoeding bij de eindafrekening zou uitbetalen. Deze afspraak is de werkgever vervolgens niet nagekomen, waardoor de werknemer verhaal is gaan halen. Daarop gaf de werkgever – pas na het verstrijken van de vervaltermijn van drie maanden – aan dat de werknemer te laat is met het indienen van een verzoekschrift en dat zij de transitievergoeding niet meer gaan uitbetalen. De werknemer liet het daar niet bij zitten en besloot om alsnog een verzoekschrift in te dienen, én met succes!

Het Gerechtshof Den Haag oordeelde dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is om aan het verstrijken van de vervaltermijn de conclusie te verbinden dat de werknemer geen aanspraak meer zou kunnen maken op de transitievergoeding. De werknemer behoudt het recht op de transitievergoeding, omdat dit reeds door de werkgever is toegezegd. Het gerechtshof maakt daarmee korte metten met de handelswijze van de werkgever.

Moeten we de vervaltermijn niet zo nauw nemen? Dat zou ik niet willen zeggen. De rechter is over het algemeen erg terughoudend bij de beoordeling van een beroep op de redelijkheid en billijkheid. De vervaltermijn is van dwingend recht, waardoor afwijking daarvan slechts in zeer uitzonderlijke situaties mogelijk is.

Persoon die de online check doet

Tip

Wil je precies weten welke mogelijkheden er zijn in jouw situatie? Welke termijn er speelt en of de vervaltermijn om aanspraak te maken op de transitievergoeding reeds is verstreken? Neem dan contact op met de advocaten en juristen van Brandmeester. Wellicht spelen er in jouw specifieke situatie bepaalde omstandigheden waardoor je toch met succes aanspraak kunt maken op de transitievergoeding. Wij helpen je graag.

Meer weten

Neem contact op

Lees ook

Kledingvoorschriften (square)

Kledingvoorschriften op werk: wat mag jouw werkgever wel en niet voorstellen?

Werk en inkomen | kantoor | Kledingvoorschriften | Instructierecht
Natasja van Mourik
skiongeluk

Skiongeluk: gevolgen voor jouw recht op loon?

Werk en inkomen | Loonschade | loon | skiongeluk
Natasja van Mourik
Natasja van Mourik
Natasja van Mourik
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Huurverhoging (square)

Wat betekent duidelijkheid over oneerlijke huurverhogingen bij woningen voor jou?

Huis en wonen | Huurwoning | Huurovereenkomst | Huurprijs
Patrick Jongeling
Nepkorting (square)

Pas op voor nepkortingen! Wat kun je ertegen doen?

Aankopen en geld | aankoop | winkel | Nepkorting
John Aalbers
lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans

Doe de check