Is je telefoon net buiten de garantie kapotgegaan? Of werkt je laptop niet meer, terwijl hij nog vrijwel nieuw is? Dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig heb je als consument voldoende rechten. Veel bedrijven proberen je garantieclaim af te wijzen, maar vaak is dat onterecht. In deze blog lees je hoe garantie werkt, wanneer je recht hebt op vervanging en hoe je een succesvolle claim indient.
Hoe garantie werkt
Als je een elektronisch product koopt, zoals een telefoon, laptop of wasmachine, krijg je meestal garantie van de winkel of fabrikant. Deze garantie is een belofte dat het product goed werkt voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld één of twee jaar. Gaat het product in die tijd stuk zonder dat jij er iets aan kunt doen? Dan moet de verkoper het gratis repareren of vervangen.
Maar ook zonder verkopersgarantie of fabrieksgarantie heb je nog steeds rechten. Volgens de wet moet een product namelijk aan de overeenkomst beantwoorden. Dit betekent dat het product – gelet op de aard daarvan en de mededelingen die een verkoper daarover heeft gedaan – de eigenschappen bezit die jij mocht verwachten. Is dat niet het geval, spreken we van non-conformiteit.
Gaat je wasmachine na anderhalf jaar kapot, terwijl hij normaal acht jaar mee zou moeten gaan? Dan kun je op grond van de wet eisen dat de winkel hem repareert of vervangt, ook als de in de overeenkomst bedongen garantie voorbij is.
Wanneer je recht hebt op herstel of vervanging
Je hebt recht op kosteloos herstel, of als dit niet lukt, kosteloze vervanging als:

- Het product niet de eigenschappen bezit die jij op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Dit is bijvoorbeeld het geval als het product kapot gaat binnen de verwachte levensduur. Gaat het product binnen een jaar na aankoop stuk? Dan moet de verkoper aantonen dat het defect niet het gevolg is van een gebrek dat er al bij aankoop was.
- Jij het product op normale wijze hebt gebruikt.
- De schade niet jouw schuld is (bijvoorbeeld geen val- of waterschade).
Wat te doen als de winkel weigert
Soms wil een winkel niet meewerken. Ze zeggen bijvoorbeeld dat de garantie voorbij is, of dat je zelf moet betalen voor de reparatie. In zo'n geval is het belangrijk om je rechten goed te kennen.
Volg daarvoor dit stappenplan:
Stap 1: Meld het probleem op tijd aan de verkoper
Ontdek je een defect? Wacht dan niet te lang en meld het probleem zo snel mogelijk bij de verkoper. Doe dit binnen twee maanden nadat je het defect hebt ontdekt. Zo voldoe je aan je klachtplicht en behoud je je rechten op reparatie of vervanging.
Stap 2: Verzamel bewijs
Bewaar altijd de bon of het aankoopbewijs. Maak foto's van het probleem en noteer wanneer en hoe het defect is ontstaan.
Stap 3: Vraag schriftelijk om reparatie of vervanging
Neem schriftelijk contact op met de winkel waar je het product hebt gekocht. Leg duidelijk uit wat er mis is en verzoek de verkoper om vervanging of reparatie.
Stap 4: Stuur een ingebrekestelling
Reageert de verkoper niet of niet tijdig? Stuur dan een schriftelijke ingebrekestelling (aangetekende post of e-mail met ontvangstbevestiging). Daarmee geef je de verkoper nog een kans om zijn afspraken na te komen. Dit is vaak nodig voordat je verdere juridische stappen kunt nemen, zoals het eisen van schadevergoeding of het ontbinden van de overeenkomst. Wat moet er in de ingebrekestelling staan?
Conclusie
Het is frustrerend wanneer je elektronica kapot gaat, zeker als dit kort na de aankoop gebeurt. Gelukkig heb je als consument rechten die je kunt gebruiken om een defect product te laten repareren of vervangen, zelfs als de garantieperiode voorbij is.
Door het juiste stappenplan te volgen, vergroot je de kans op een succesvolle claim. Laat je niet zomaar afwimpelen door bedrijven die proberen hun verantwoordelijkheid af te schuiven. Jij hebt recht op een product dat doet wat je ervan mag verwachten, en als dat niet het geval is, sta jij sterk.

Vragen?
Heb je vragen over garantie en je rechten bij defecte elektronica of kom je er zelf niet uit? Of wil je hulp bij het opstellen van een ingebrekestelling? Neem dan contact op met BrandMR. Wij helpen je graag verder!
Ik wil hulp Doe de online check