Wanneer je een aankoop doet in een winkel, word je soms ook gevraagd om een koopovereenkomst te ondertekenen. Dit is een document waarin je akkoord gaat met de aankoopvoorwaarden, zoals de prijs, de betalingswijze en de leveringsvoorwaarden. Maar hoe bindend is het tekenen van zo'n koopovereenkomst eigenlijk?
Feitelijk is dit een wettelijk bindende overeenkomst tussen de koper en de verkoper. Teken je een koopovereenkomst, dan ga je dus akkoord om het product te kopen terwijl de verkoper akkoord gaat om het product te leveren.
Voorwaarden
Heb je getekend? Dan is de koopovereenkomst juridisch bindend en kan het bepaalde gevolgen voor je hebben als je deze niet nakomt. Besluit je bijvoorbeeld de aankoop te annuleren, dan kan de verkoper je vragen om een boete te betalen of kan hij of zij een rechtszaak aanspannen om het aankoopbedrag alsnog te krijgen.
Lees de voorwaarden van de koopovereenkomst daarom zorgvuldig. Begrijp wat je ondertekent en dat je akkoord gaat met alle voorwaarden voordat je je handtekening plaatst. Ben je niet zeker van de voorwaarden? Vraag de verkoper dan om extra uitleg voordat je tekent.
Ongeldig
Maar niet altijd is het ondertekenen van een koopovereenkomst bindend. Als je een overeenkomst ondertekent terwijl je onder druk staat bijvoorbeeld of als je niet volledig op de hoogte bent van alle voorwaarden. De overeenkomst kan dan ongeldig worden verklaard. Dit hangt af van de specifieke omstandigheden van de zaak en kan vaak alleen worden vastgesteld door een rechter.
Kortom, als je niet zeker bent van de voorwaarden of als je onder druk wordt gezet om te tekenen, vraag dan om verduidelijking of doe je aankoop ergens anders.
Opletten
Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je als consument extra op moet letten:
1. Controleer het product
Controleer het product voordat je de koopovereenkomst ondertekent. Let hierbij op eventuele beschadigingen of gebreken. Merk je iets op? Bespreek dit dan met de verkoper. Leg dit ook vast in de overeenkomst zodat je later kunt aantonen dat je hierover hebt gesproken.
2. Bewaar de koopovereenkomst goed
Bewaar de koopovereenkomst op een veilige plaats. Zorg ervoor dat je de overeenkomst gemakkelijk terug kan vinden als je later een beroep wil doen op de garantie of als er sprake is van een geschil.
3. Ken je rechten als consument
Weet wat je rechten zijn als consument bij het tekenen van een koopovereenkomst. Lees daarom altijd de algemene voorwaarden van de verkoper goed door en leer meer over je rechten op de website van de Autoriteit Consument & Markt.
4. Maak gebruik van je klachtrecht
Heb je een klacht hebt over het product dat je hebt gekocht of de dienst die je hebt afgenomen? Dien deze dan zo snel mogelijk in bij de verkoper. Bespreek de klacht met de verkoper en vraag om een oplossing. Als je er samen niet uitkomt, kun je gebruik maken van je klachtrecht. Dit betekent dat je een klacht kunt indienen bij een geschillencommissie of bij de Autoriteit Consument & Markt.
Kortom, het tekenen van een koopovereenkomst in de winkel is een bindende overeenkomst. Maar als consument heb je nog steeds rechten. Het is belangrijk om de koopovereenkomst goed door te lezen, het product te controleren, de overeenkomst goed te bewaren en jezelf te informeren over je rechten als consument.
Heb je een klacht? Bespreek dit dan met de verkoper en maak eventueel gebruik van je klachtrecht. En kom je er dan alsnog niet uit? Dan kan je altijd nog de hulp van een van de advocaten van Brandmeester inroepen.
Heb je een klacht? Bespreek dit dan met de verkoper en maak eventueel gebruik van je klachtrecht. En kom je er dan alsnog niet uit? Dan kan je altijd nog de hulp van een van de advocaten van Brandmeester inroepen.
Heb je een klacht? Bespreek dit dan met de verkoper en maak eventueel gebruik van je klachtrecht. En kom je er dan alsnog niet uit? Dan kan je altijd nog de hulp van een van de advocaten van BrandMR inroepen.