Huurverlaging bij gebreken: wanneer heb je er recht op en hoe werkt het?

Stel je voor: je woont in een huurwoning, maar je hebt last optrekkend vocht, een lekkage of schimmel. Dan heb je mogelijk recht op een tijdelijke huurverlaging, zolang het gebrek niet is opgelost. Maar hoe werkt dit precies en welke stappen kun je nemen?

Wat is een gebrek volgens de wet?

Een gebrek is een situatie of eigenschap van de woning, waardoor de woning niet het huurplezier geeft dat jij daarvan mag verwachten. Dit kan komen door een probleem met het huis zelf, bijvoorbeeld een lekkage of schimmel, of door iets van buitenaf, zoals overlast van buren.

Wat houdt huurverlaging in?

Illustratie Huisprijs

Een huurverlaging bij gebreken betekent dat je tijdelijk minder huur betaalt. De verlaging van je huurprijs werkt als een compensatie voor de vermindering in je huurplezier. Deze huurverlaging geldt vanaf de eerste melding van het gebrek bij de verhuurder totdat het gebrek is opgelost. Als het is verholpen, betaal je weer de normale huur.

Wanneer kan ik huurverlaging krijgen?

Je kunt recht hebben op huurverlaging als:

  • Het gebrek jouw huurplezier aanzienlijk vermindert.
  • Jij niet verantwoordelijk bent voor het de oorzaak.
  • De verhuurder op de hoogte is gesteld en geen actie onderneemt.
  • Het geen kleine reparatie is die voor jouw rekening komt, zoals een kapotte kraan. Wat precies onder kleine reparaties valt, staat in het Besluit kleine herstellingen.

Kan ik zelf de huur verlagen?

Nee, je mag als huurder niet zomaar zelf minder huur gaan betalen. De wet zegt dat een tijdelijke huurverlaging bij gebreken altijd via de Huurcommissie of de rechter moet lopen. Zij beoordelen namelijk hoeveel procent huurverlaging redelijk is.

Wat kan ik zelf doen?

Meld het gebrek bij de verhuurder

Maak zo snel mogelijk een melding bij je verhuurder en vraag om herstel. Omschrijf duidelijk wat het gebrek is en stel een redelijk termijn voor herstel. Vaak is dat zes weken, tenzij het dringend is. Het is belangrijk om dit schriftelijk te melden, zodat je hier bewijs van hebt.

Geef de verhuurder tijd om het gebrek te herstellen

Als je een verzoek wil indienen bij de Huurcommissie, moet je de verhuurder zes weken de tijd geven om het gebrek te verhelpen. Als je verhuurder niet binnen zes weken actie onderneemt, kun je naar de Huurcommissie. Voor de rechter is geen specifieke termijn die je de verhuurder moet geven voor herstel.

Stap naar de Huurcommissie of de rechter

Komt je verhuurder niet in actie? Dan kun je huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie of via de rechter. Niet elke huurder kan naar de Huurcommissie, kijk dus voor het indienen van een verzoek goed op hun website.

Let op! Vanaf de dag dat je het gebrek bij de verhuurder hebt gemeld moet je binnen zes maanden om huurverlaging vragen bij de Huurcommissie of rechter. Wacht je te lang, dan kun je alleen nog huurverlaging krijgen over maximaal zes maanden vóór de datum van je verzoek of dagvaarding.

De wet zegt dat een tijdelijke huurverlaging bij gebreken altijd via de Huurcommissie of de rechter moet lopen.

De Huurcommissie

De Huurcommissie volgt het Gebrekenboek. Hierin staan alle gebreken die een Huurcommissie mag beoordelen voor een tijdelijke huurverlaging.

Gebreken in het boek van de Huurcommissie zijn ingedeeld in drie categorieën:

  • Categorie A: maximaal 20% huurverlaging
  • Categorie B: maximaal 30% huurverlaging
  • Categorie C: maximaal 40% huurverlaging

Als het gebrek niet in het Gebrekenboek staat, kun je daarvoor niet naar de Huurcommissie. De Huurcommissie is namelijk beperkt tot gebreken die staan in artikel 6 en Bijlage II van het Besluit huurprijzen woonruimte.

De rechter

Rechters hebben bij tijdelijke huurverlaging meer beweegruimte. Zij zijn niet beperkt in de soort gebreken die zij mogen beoordelen voor tijdelijke huurverlaging. Daarnaast zijn rechters ook niet door de wet gebonden aan bepaalde percentages.

Persoon die de online check doet

Conclusie

Een gebrek in je woning kan je huurgenot flink verstoren, maar je hebt als huurder rechten. Tijdelijke huurverlaging kan een manier zijn om compensatie te krijgen zolang het gebrek niet is opgelost. Zorg dat je de juiste stappen volgt en ga op tijd naar de Huurcommissie of de rechter. Wil je eerst advies inwinnen voordat je stappen onderneemt? Aarzel dan niet contact met ons op de nemen.

Ik wil hulp Doe de online check

Actueel

Geluidsoverlast (square)

Geluidsoverlast van buren? Wat huurders en verhuurders moeten weten

Huis en wonen | Geluidsoverlast | buren | Verhuur
Myrthe Kokshoorn
Wet betaalbare huur (square)

Wet betaalbare huur: welke gevolgen heeft dat?

Huis en wonen | Huurovereenkomst | Huurcommissie | Huurprijs
Edwin Kerbof
Terugbetalen borg (square)

Hoe krijg je de borg van je huurwoning terug?

Huis en wonen | Huurovereenkomst | Huurwoning | Borg
Patrick Jongeling

Doe de check