Marie schrikt zich een hoedje als ze haar jaarafrekening ontvangt van haar energieleverancier. Ze moet ineens € 1000 bijbetalen voor haar energieverbruik. Kan dat zomaar? En belangrijker nog: moet ze dit echt betalen? Marie besluit contact op te nemen met BrandMR.
Meterstanden
Zodra de behandelaar van BrandMR in het dossier duikt, komt die erachter dat het verbruik van Marie wordt ‘geschat’. De meterstanden zijn nooit doorgegeven of geregistreerd. Vanwege een verhuizing is Marie gevraagd om haar meterstanden alsnog door te geven. De energieleverancier is er hierdoor achter gekomen dat Marie jarenlang te weinig heeft betaald en vordert nu alles in de laatste jaarafrekening. Kan dit zomaar?
Methode-Vink: voorkomen grote naheffingen door fouten
De Methode-Vink is gebaseerd op een uitspraak van de Hoge Raad uit 1994. Die bepaalt dat een energieleverancier (of waterbedrijf) slechts ‘een beperkte periode’ mag corrigeren als er fouten zijn gemaakt in de meterstanden of administratie. Het gaat om de drie jaar vóór de laatste meteropname door de leverancier. Die mogen niet in rekening worden gebracht bij de verbruiker. Dit voorkomt dat consumenten, zoals Marie, ineens gigantische naheffingen moeten betalen door fouten van de leverancier.
Waarom deze beperking?

De Methode-Vink is ingevoerd om consumenten te beschermen. Marie mag niet opdraaien voor administratieve fouten of verkeerde schattingen van haar energieleverancier. Daarnaast zorgt deze regel ervoor dat leveranciers hun administratie op orde houden en tijdig meterstanden opnemen.
Hoe zit het met verjaring?
Volgens de wet mogen vorderingen uit een overeenkomst tot vijf jaar terug worden gevorderd. Bij een consumentenkoop is dit twee jaar. Sinds 14 juli 2004 zijn de bepalingen van consumentenkoop ook van toepassing op de levering van elektriciteit en gas. Dit betekent dat Marie alleen voor de laatste twee jaar een bedrag is verschuldigd aan haar energieleverancier.
Wat betekenen de bepalingen van consumentenkoop en de Methode-Vink nog meer in de praktijk?
- Als een waterbedrijf ontdekt dat er te weinig is gefactureerd, mogen ze maximaal drie jaar terug de correctie doorvoeren.
- Als een energiebedrijf ontdekt dat er te weinig is gefactureerd, mogen ze maximaal twee jaar terug de correctie doorvoeren.
- Dit geldt zowel bij fouten in de meteropname als bij administratieve blunders van de leverancier.
- Een leverancier kan zich niet beroepen op de standaard vijfjarige verjaringstermijn als dit in strijd is met de Methode-Vink.

Wat kun je doen om naheffingen te voorkomen?
- Controleer altijd je energierekening en meterstanden.
- Verandert er iets in de samenstelling van je huishouden? Verhoog dan je voorschotbedrag.
- Als je een naheffing ontvangt over een langere periode dan drie jaar, check dan of de Methode-Vink van toepassing is of de verjaringstermijn van twee jaar.
- Twijfel je? Neem contact op met je energieleverancier of een juridisch adviseur.