Ontslagen? Dat gaat zomaar niet!
Fauzia Mokiem
Fauzia Mokiem
Jurist

Kort geleden (10 november 2020) schreef ik nog over de übersnelle ontslagronde bij Uber. Uber vroeg ontslag aan bij het UWV maar wachtte de uitkomst hiervan niet af. Het sloot met veel werknemers al een vaststellingsovereenkomst. Uber was bereid om extra te betalen als werknemers snel akkoord gingen met hun ontslag.

Maar op 19 november 2020 wees het UWV de ontslagaanvraag af. Voor de werknemers die akkoord gingen met een vaststellingsovereenkomst veranderde er niets. Zij gingen akkoord met ontslag en zijn nu dus uit dienst. De uitspraak van het UWV draait dat niet terug. Maar voor de werknemers die niet akkoord gingen met het ontslag is dit goed nieuws. Zij kunnen (voorlopig) hun baan houden.

"De werkgever mag niet zelf bepalen wie hij wil ontslaan maar moet het afspiegelingsbeginsel toepassen."

Het UWV toetst zelfstandig of een werkgever een goede reden heeft om werknemers te ontslaan. Een werkgever moet als hij verslechtering van de financiële situatie of werkvermindering als redenen voor de ontslagen aanvoert, financiële stukken overleggen en prognoses voor de toekomst geven. Ook als je als werknemer geen verweer voert, zal het UWV kritisch naar die stukken kijken en een eigen beslissing nemen. Dat is maar goed ook want als werknemer heb je lang niet altijd verstand van de financiële situatie van het bedrijf waar je werkt.

Als er sprake is van een geldende economische reden gaat het UWV vervolgens kijken of de werkgever de ontslagvolgorde goed heeft toegepast. De werkgever mag niet zelf bepalen wie hij wil ontslaan maar moet het afspiegelingsbeginsel toepassen. Bij grote ontslagrondes is het vaak een hele puzzel om te beoordelen wie er wel en niet voor ontslag in aanmerking komt. Het gaat dan om begrippen als onderling uitwisselbare functies, leeftijdscategorieën en herplaatsing in een passende functie. Soms laat een werkgever alle functies vervallen. Er komen dan nieuwe, iets afwijkende functies waarop alle werknemers moeten solliciteren. Dit noemt men ook wel een stoelendansontslag.

Ontslagregels

Heb jij ook te maken met een ontslag wegens economische omstandigheden? Bij BrandMR kunnen we je uitstekend adviseren en helpen. De afwijzing van de ontslagen bij Uber laat zien dat zelfs in coronatijden een ontslag wegens werkvermindering niet zomaar wordt toegelaten door het UWV. Ook zijn wij goed op de hoogte van alle specifieke ontslagregels. Zo kunnen we samen met jou uitzoeken of het klopt dat jij wel maar je collega niet voor ontslag in aanmerking komt.

Ook zijn wij altijd eerlijk in ons advies. Als de werkgever de regels goed volgt en wij denken dat jouw zaak geen grote kans van slagen heeft, dan vertellen we dat eerlijk en zullen we niet gaan procederen. Wel zouden we je dan kunnen helpen met onderhandelen voor een goede vaststellingsovereenkomst. En als je wel een sterke zaak hebt, staan onze juristen natuurlijk altijd voor je klaar om het voor je op te nemen in een juridische procedure. Zo hoef je er bij een ontslag dus nooit alleen voor te staan.

Meer weten over wat je rechten zijn en welke stappen je moet ondernemen bij ontslag?

Lees ook

noah-syedKPtMEFo-unsplash.jpg

Geen mondkapje, geen loon!

Werk en inkomen | Verplichting | Werkgever | Mondkapjesplicht
Fauzia Mokiem
pexels-freestocksorg-34239.jpg

Übersnelle ontslagronde bij Uber

Werk en inkomen | Ontslagen Uber
Fauzia Mokiem
Fauzia Mokiem
Fauzia Mokiem
Jurist
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Huurverhoging (square)

Wat betekent duidelijkheid over oneerlijke huurverhogingen bij woningen voor jou?

Huis en wonen | Huurwoning | Huurovereenkomst | Huurprijs
Patrick Jongeling
Nepkorting (square)

Pas op voor nepkortingen! Wat kun je ertegen doen?

Aankopen en geld | aankoop | winkel | Nepkorting
John Aalbers
lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans

Doe de check