QR-check op het werk. Maar wat als ik dat niet wil?
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Advocaat

In coronatijd is er veel veranderd. Eerst was er de vraag of de werkgever een werknemer mag verplichten om zich te laten vaccineren. Daarop was een duidelijk antwoord: nee! Vragen naar vaccinatie mag wel maar vastleggen van het antwoord weer niet. Maar nu lijkt het erop dat ook een werkgever binnenkort werknemers mag controleren op een QR-code. Wat zijn de consequenties als je dat echt niet wil en dus weigert om mee te werken?

Natuurlijk zal de Tweede Kamer eerst nog akkoord moeten gaan en moeten bepalen voor welke branches het dan gaat gelden. Maar als het mogelijk wordt gemaakt dan kan dat best verstrekkende gevolgen hebben voor jou als werknemer. De werkgever kan bijvoorbeeld jouw loon stoppen of zelfs tot ontslag overgaan. Maar dat kan natuurlijk niet zomaar. Er zal een belangenafweging gemaakt moeten worden.

Zorgplicht

De werkgever heeft een zorgplicht naar zijn werknemers toe. Werknemers moeten veilig zijn op de werkplek. Als je als werknemer dan weigert om de QR-code te laten zien, kan jouw werkgever maatregelen nemen. Maar je werkgever mag alleen het loon stoppen als de reden van niet werken echt bij jou ligt en niet door toedoen van de werkgever. Anders moet hij gewoon betalen.

Natuurlijk zal er altijd gekeken worden naar de reden waarom je niet mee wil werken. Laat je je niet vaccineren of testen vanuit je geloof? Dan valt dat weer onder vrijheid van godsdienst en zal er wel loon betaald moeten worden. Maar hou je er ongefundeerde ideeën op na - door bijvoorbeeld te ontkennen dat corona bestaat - dan is de verwachting dat je werkgever het loon wel mag stoppen.

Ook zal je werkgever moeten gaan kijken naar een mogelijkheid om je aan het werk te houden. Bijvoorbeeld door thuis te werken of op een andere afdeling. Maar dat kan niet in alle gevallen. En wat dan? Als alles is geprobeerd en je blijft als werknemer toch weigeren, dan is ontslag niet uit te sluiten.

Onzeker

Op dit moment is het nog heel onzeker hoe daar dan in de praktijk door rechters mee wordt omgegaan. Het is natuurlijk beter om het niet zover te laten komen. Probeer samen met de werkgever tot een goede werkbare oplossing te komen. Maar soms lukt dat niet meer.

Het is vervelend als je er niet goed uitkomt met je werkgever. Heb je zelf te maken met zo’n situatie? Vraag dan advies bij Brandmeester. Wij hebben veel ervaring met vragen over allerlei soorten situaties op het werk. Als je wil, kunnen we je helpen om de situatie met je werkgever op te lossen en daarbij achter de schermen adviseren. Ook kunnen we op jouw verzoek contact leggen met je werkgever om samen te kijken naar een geschikte oplossing. Belangrijk is dat je zelf bepaalt welke stap je wil nemen. Gelukkig weet je bij Brandmeester altijd van te voren waar je aan toe bent qua kosten.

Lees ook

Werken tijdens vakantie (square)

Tijdens je vakantie tóch werken? Dit zijn jouw rechten

Werk en inkomen | Vakantie | rechten | Werkgever
Danielle van den Bergh-Beck
jesse-orrico-IdjxBF_StBk-unsplash.jpg

Bijbeunen in een bijbaan is sinds 1 augustus vaker toegestaan

Werk en inkomen | Concurrentiebeding | Arbeidsrecht | Nevenwerkzaamheden
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans
Blokker en Stella (square)

Blokker heeft surseance van betaling gekregen, Stella heeft het aangevraagd, wat betekent dit voor jou?

Aankopen en geld | betaling | winkel | faillissement
Floris van der Weijden
Autodealer (square)

Veel autoverkopers negeren onterecht de wettelijke garantie

Aankopen en geld | garantie | Auto
Floris van der Weijden

Doe de check 088 018 84 05