Zoals je misschien wel weet, word je als consument extra beschermd wanneer je online iets koopt. Dit heet een koop op afstand. Zo heb je bijvoorbeeld een bedenktijd van 14 dagen om van de koop af te zien. Ook als je iets koopt buiten een verkoopruimte - denk bijvoorbeeld aan straatverkoop - heb je meer rechten dan wanneer je in de winkel iets koopt. Dat is in de wet geregeld. Maar hoe zit dat eigenlijk met verkoop buiten een verkoopruimte?
Wat is verkoop buiten de verkoopruimte?
Het gaat hier niet om overeenkomsten die online worden gesloten of in een fysieke winkel maar buiten een verkoopruimte. Aan verkoop buiten de verkoopruimte kun je rechten ontlenen voor producten of diensten van meer dan € 50,-, zoals bijvoorbeeld bij:
- verkoop aan de deur;
- straatverkoop. Bijvoorbeeld van energiecontracten;
- verkoop tijdens een verkoopdemonstratie waarvoor de verkoper je heeft uitgenodigd in een zaaltje of een restaurant. Bijvoorbeeld voor dagtochten of busreizen;
- verkoop tijdens verkoopdemonstraties bij iemand of bij jou thuis;
- het sluiten van een overeenkomst bij een bezoek aan huis voor een dienst die wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld door een schilder of glazenwasser.
Regels voor verkoop buiten de verkoopruimte
Voor verkoop buiten de verkoopruimte zijn er duidelijke regels. Zo heb je een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze 14 dagen kun je je koop ongedaan maken. Wel heb je geen bedenktijd voor bijvoorbeeld bederfelijke producten of producten die je speciaal laat maken.
Wanneer de bedenktijd start, hangt af van het soort overeenkomst dat je hebt gesloten. De verkoper is verplicht om je te informeren over de bedenktijd die je hebt. En op welke manier, binnen welke termijn en onder welke voorwaarden je van de koop af kunt zien.
Als een verkoper je onvoldoende informatie geeft over de bedenktijd, dan kan deze verlengd worden met maximaal 12 maanden. Of als je alsnog de juiste informatie krijgt, dan gaat de bedenktijd vanaf het moment dat je die informatie hebt gekregen weer lopen.
Daarnaast is een verkoper verplicht om je duidelijk te informeren over een product. Wat is het precies, hoe wordt het geleverd en wat voor garantie zit er aan vast. Ook moet het duidelijk zijn of het een contract is voor een eenmalige dienst of levering of dat het is voor iets dat een langere tijd doorloopt. Deze informatie moet in duidelijke en begrijpelijke taal verstrekt worden.
Advies?
Heeft de verkoper zich niet gehouden aan de regels toen je een overeenkomst met hem hebt gesloten? Of heb je andere vragen over een koop die je hebt gedaan buiten de verkoopruimte? Doe de online check en kijk of de advocaten van Brandmeester je verder kunnen helpen. Wij denken dan met je mee en adviseren je over de juiste vervolgstap.
Wil je meer weten over het contractrecht? Ontdek wat je kunt doen bij een contractgeschil en welke rechten je hebt.
Doe de check