Zomervakantie 2021: meer mogelijk maar niet zonder beperkingen

Afgelopen week waren de krantenkoppen hoopvol. In de wandelgangen van het Catshuis was er optimisme over de aankomende persconferentie. Zo zouden attractieparken en dierentuinen hun deuren weer mogen openen. Zelfs het reisverbod naar het buitenland zou komen te vervallen. Op 11 mei 2021 gaven Rutte en De Jonge elkaar het verlossende woord. Reizen naar het buitenland wordt vanaf 15 mei 2021 weer mogelijk. Hoera! Maar helaas is dit niet helemaal zonder beperkingen. Je zal nog steeds voorzichtig moeten zijn bij het boeken van een vakantie. Ik zet hieronder de belangrijkste aandachtpunten uiteen.

Kleurcodes landen

Voordat je een reis gaat boeken, is het van belang om te bepalen welke kleurcode je land van bestemming heeft:

  • Groen: Je kunt reizen naar dit land of gebied. Er kunnen maatregelen gelden voor reizigers uit Nederland, zoals een verplichte coronatest of quarantaine. Maar er gelden geen maatregelen bij terugkomst in Nederland.
  • Geel: Je kunt reizen naar dit land of gebied. Er zijn wel besmettingen met het coronavirus aanwezig. De overheid van dit land kan door toenemende coronabesmettingen maatregelen opleggen aan reizigers uit Nederland. Denk aan een verplichte coronatest of quarantaine. Bereid je dan ook goed voor. Maar er gelden geen maatregelen bij terugkomst in Nederland.
  • Oranje: We adviseren je dringend om niet op vakantie te gaan naar dit land of gebied. Reis alleen als dat echt noodzakelijk is. Dit land heeft veel coronabesmettingen waardoor er strenge maatregelen kunnen gelden, zoals een lockdown of een avondklok. Bij terugkeer naar Nederland moet je een negatieve testuitslag tonen. Daarnaast moet je in quarantaine.
  • Rood: We geven je het dringende advies om helemaal niet naar dit land of gebied te reizen. Hier gelden vergaande coronamaatregelen waardoor je het land of gebied niet in of uit kan reizen. En de overheid kan je niet terughalen naar Nederland.

Op 15 mei zijn er maar weinig landen die een groen of geel reisadvies hebben. Wel heeft het kabinet lichte hoop dat in de periode voor de zomer steeds meer landen veilig zullen zijn. Hierdoor zou een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie kunnen zijn.

Maar hoe weet je nou welke kleur een land heeft? Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt. Op de website nederlandwereld.nl of in de reisapp kan je straks alle reisadviezen terugvinden.

Een reis boeken op eigen risico

Volgens minister De Jonge is een vakantie boeken naar het buitenland mogelijk maar wel op eigen risico. Dit betekent dat wanneer je nu een reis boekt en de maatregelen toch weer worden aangepast je zelf verantwoordelijk bent voor het annuleren of aanpassen van je reis.

Kleurcodes en annulering

Stel dat je een reis hebt geboekt en vlak voor vertrek verandert de kleurcode van je land van bestemming. Wat zijn dan je rechten? Verandert een land in code rood, dan heb je recht op restitutie van je geld. Als je land van bestemming oranje kleurt, moet je contact opnemen met je reisorganisatie. Informeer dan of de reis nog wel doorgaat of aangepast of geannuleerd moet worden. Een pakketreis mag je in principe annuleren als de bestemming onveilig is. Heb je een reis geboekt naar een land wat nu een gele kleurcode heeft? Dan is er weinig aan de hand. Er zijn daar wel maatregelen tegen het coronavirus getroffen die invloed hebben op het dagelijks leven. Maar de reis kan gewoon doorgaan waardoor annulering vermoedelijk lastiger is.

Advies

Zorgeloos naar de zon is dit jaar vermoedelijk nog niet aan de orde. We zullen deze zomer moeten roeien met de riemen die we aangereikt krijgen. Een goede voorbereiding is cruciaal. Maar daarna lig je hopelijk wel op een strandbedje in een tropisch oord.

Heb je vragen? Of heb je problemen bij een annulering? Neem dan contact op met Brandmeester. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en kunnen je altijd verder helpen.

Lees ook

roam-in-color-z3QZ6gjGRt4-unsplash.jpg

Je aangekochte keuken voldoet niet aan je verwachtingen? Wat nu?

Aankopen en geld | Keuken | Non-conformiteit | Gebreken | Geschil
Sheevani Bharatsingh

Actueel

Huurverhoging (square)

Wat betekent duidelijkheid over oneerlijke huurverhogingen bij woningen voor jou?

Huis en wonen | Huurwoning | Huurovereenkomst | Huurprijs
Patrick Jongeling
Nepkorting (square)

Pas op voor nepkortingen! Wat kun je ertegen doen?

Aankopen en geld | aankoop | winkel | Nepkorting
John Aalbers
lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans

Doe de check