Een stuk grond van een paar vierkante meter. Dat leverde voor Mijndert een jarenlange (juridische) strijd op. Want van wie was de grond nou? Een projectontwikkelaar, ProRail of van hemzelf? Na de hulp van BrandMR kreeg Mijndert eindelijk duidelijkheid.
Al sinds 1982 bezit Mijndert een heerlijk huis met een ruime tuin. Wel vlakbij het spoor, maar echt last van de voorbij razende treinen heeft hij niet. Toch zorgde die spoorlijn indirect wel voor problemen bij Mijndert. Die begonnen zo’n tien jaar geleden. “Een stuk grond vlak langs het spoor heb ik altijd beschouwd als onderdeel van mijn tuin. Tot op een dag opeens iemand aanbelde van ProRail. Zij vertelden me dat zij eigenaar waren van die grond. Dat verbaasde me, omdat ik al tientallen jaren dacht dat het bij mijn perceel hoorde. Maar wat mij nog meer verraste, is dat ze het stuk grond aan een projectontwikkelaar hadden verkocht. Ik wist daar helemaal niks van.”
Vergoeding
De jaren erna bleef het onduidelijk wat er precies met de grond ging gebeuren en van wie het nou was. Na een tijd vernam Mijndert dat de projectontwikkelaar de grond weer terug had verkocht aan ProRail. “Blijkbaar wisten ze niet wat ze ermee aan moesten. Ik bleef het in die tijd gewoon onderhouden. Ook omdat ik er vanuit ging dat de grond in feite van mij was. En als ProRail er recht op wilde maken, wilde ik daar wel een vergoeding voor terugzien.”
Mijndert verdiepte zich goed in de zaak. Áls de grond dan al op papier van ProRail was dan dacht hij er aanspraak op te kunnen maken wegens verjaring. Het werd Mijndert op een gegeven moment te ingewikkeld. Hij besloot hulp van BrandMR in te schakelen. “Het begon voor mij een principekwestie te worden. Ik voelde aan alles dat ik in m’n recht stond, maar daar had ik wel juridische hulp bij nodig. Gelukkig zag mijn advocaat Arthur Overweel dat ik kans van slagen had. Maar het bleek wel een zaak van de lange adem.”
Harde onderhandelingen
Ruim een jaar werd er onderhandeld tussen ProRail en BrandMR. En dat ging er soms best hard aan toe. Mijndert: “Er werd zelf een keer gedreigd de grond af te zetten. Ik probeerde me er niet druk om te maken. Ik wist dat de zaak in goede handen was bij Arthur. Daarom heb ik er ook geen moment aan gedacht te stoppen.” Uiteindelijk kwamen beide partijen eruit met een schikking. Mijndert betaalde wel iets voor de grond, alleen bij lange na niet het bedrag dat ProRail in eerste instantie vroeg. De grond werd ook op papier zijn eigendom en dat maakte een einde aan de onzekerheid.
“Ik heb er geen moment spijt van gehad hierover een zaak te starten bij BrandMR, ondanks dat het een lastig en lang proces was. Het waren de kosten meer dan waard. Arthur communiceerde altijd duidelijk over de stappen in de zaak. Hij verdiepte zich er goed in. Dat scheelde mij weer een hoop tijd en stress.”
De behandelaar
Erfgrensgeschillen, advocaat Arthur Overweel ziet ze regelmatig voorbij komen. Toch was deze wel speciaal, omdat het een zaak was tussen een particulier en een groot bedrijf. Dat kunnen mensen als een drempel ervaren. “Maar ik wist al vrij snel dat Mijndert in zijn recht stond”, vertelt Arthur. “Maar ProRail dacht hetzelfde. Het werd daarom een lang proces. Veel onderhandelen via mail en telefoon en veel inlezen. Wat Mijndert zelf al zei, ik denk dat als de zaak bij de rechter was gekomen dat Mijndert in het gelijk zou zijn gesteld. Tijdens het hele proces kreeg ik het gevoel dat ProRail dat ook wel wist. Waarschijnlijk was dat de reden dat ze met het schikkingsvoorstel kwamen. Het voelde wel alsof we de zaak gewonnen hadden. Zo zie je maar weer, ook tegen grote bedrijven maak je kans.”
Ook hulp nodig?
Kan jij net als Mijndert ook wel wat hulp gebruiken? Schakel dan BrandMR in. Wij voorzien je van juridisch advies in eenvoudige stappen voor een vaste, lagere prijs. Je weet direct wat je kansen zijn en wat het je gaat kosten.
Doe de gratis check en je weet binnen een paar minuten al of BrandMR je verder kan helpen.
Doe de check