Je hebt net een handtekening gezet onder een contract voor een nieuwe aankoop of dienst. Achteraf wil je de algemene voorwaarden bekijken, maar die blijken achterop de getekende offerte afgedrukt te zijn. Bovendien in piepkleine letters die nauwelijks leesbaar zijn. Mag dat zomaar? En wat kun je doen als je de voorwaarden niet kon lezen voordat je tekende?
Eerlijke kans
Volgens de wet zijn algemene voorwaarden vernietigbaar (ongeldig) als je geen redelijke mogelijkheid hebt gehad die te bekijken. Dit betekent dat het niet voldoende is dat de voorwaarden ‘ergens’ staan: je moet ze ook daadwerkelijk kunnen lezen en begrijpen.
Een ondernemer moet dus zorgen dat de algemene voorwaarden goed leesbaar zijn voordat je een overeenkomst aangaat. Dat geldt voor contracten die je in een winkel of bij de verkoper zelf ondertekent. Ook online aankopen en overeenkomsten die buiten de verkoopruimte worden gesloten moeten daar aan voldoen. De wet bepaalt zelfs dat bij consumentenovereenkomsten de informatie in ‘leesbare vorm’ moet worden verstrekt.
Wat zegt de rechter over onleesbare voorwaarden?

Er zijn al verschillende uitspraken gedaan over extreem kleine lettertjes. Zo oordeelde een kantonrechter dat algemene voorwaarden met een lettergrootte van 1 mm en regelafstanden van 1 mm ‘zo goed als onleesbaar’ zijn. Een andere rechter vond dat voorwaarden die een gemiddeld persoon niet zonder vergrootglas kan lezen, vernietigbaar zijn. Gevolg: de voorwaarden zijn ongeldig en de ondernemer kan er geen beroep op doen.
Wat kun jij doen bij onleesbare voorwaarden?
- Vernietigen van de voorwaarden
Als je ontdekt dat de algemene voorwaarden zo klein zijn dat je ze onmogelijk kon lezen, kun je deze vernietigen. Dit doe je door de ondernemer schriftelijk te laten weten dat je de voorwaarden ongeldig verklaart. - Bewijs verzamelen
Maak, als dat mogelijk is, een foto of scan van de onleesbare voorwaarden. Dit kan later helpen als bewijs mocht de ondernemer zich toch op de voorwaarden willen beroepen. - Hulp inschakelen
Twijfel je of de voorwaarden geldig zijn? Laat je dan adviseren door een juridisch expert.

Conclusie
Als ondernemer bespaar je misschien papier met kleine lettertjes, maar je riskeert dat de voorwaarden niet geldig zijn. En voor de consument geldt: als je de algemene voorwaarden niet goed kon lezen vóórdat je akkoord ging, dan kun je daartegen in verweer komen.
Twijfel je of de algemene voorwaarden in jouw geval rechtsgeldig zijn? Neem contact met ons op en wij helpen je verder!
Meer informatie