Blog

De wereld staat niet stil. Dus ook niet voor Brandmeester. Op deze pagina vertellen onze medewerkers over nieuwe ontwikkelingen in het recht en over zaken die blijvend actueel zijn.

Harde muziek (square)

Huis en wonen | Muziek, Geluidsoverlast

Wat te doen als de buren dagelijks harde muziek draaien?

Elke avond weer hetzelfde liedje. Het is 23.00 uur en je ligt eindelijk in bed na een lange dag. Maar dan begint het weer; die harde muziek van de buren. Eerst probeerde je het te negeren, denkend dat een feestje af en toe wel kan. Maar wat als het een dagelijkse routine lijkt te worden? Hoe ga je dan om met deze situatie en wanneer wordt de muziek echt als overlast beschouwd?

Lees meer
Fout UWV (square)

Werk en inkomen | UWV, Bezwaar, WIA-uitkering

Te lage uitkering door fout UWV? Meld je aan voor de herstelactie

Op 4 september is naar buiten gekomen dat het UWV op grote schaal fouten heeft gemaakt bij de berekening van de WIA-uitkering. Het gaat om WIA-uitkeringen die zijn vastgesteld in de periode 2020 tot en met 2024. In sommige gevallen is een te hoge uitkering berekend, maar in andere gevallen is ten onrechte een te lage uitkering toegekend.

Lees meer
Werken tijdens vakantie (square)

Werk en inkomen | Vakantie, rechten, Werkgever

Tijdens je vakantie tóch werken? Dit zijn jouw rechten

Je keek lang uit naar je vakantie. Eindelijk kon je even alle drukte van je afschudden, lekker tijd doorbrengen met je gezin of gewoon heerlijk met een goed boek aan het strand liggen. Maar toen ging opeens de telefoon. Het was je werkgever, en hij vroeg of je tóch even iets kon oppakken. Je deed het, maar moest je daarop ja zeggen? Of had je het recht om dit te weigeren? Je leest het in deze blog.

Lees meer
Aankoop met gebrek (square)

Aankopen en geld | aankoop, bewijsvermoeden, garantie

Aankoop met een gebrek? Wettelijke garantie en het bewijsvermoeden kunnen jou helpen!

Het consumentenrecht biedt jou veel bescherming bij (defecte) aankopen. Veel mensen zijn zich niet bewust van de werking van het consumentenrecht en vaak niet op de hoogte van de bescherming die dit biedt en hoe ver die bescherming precies gaat.

Lees meer
Kledingvoorschriften (square)

Werk en inkomen | kantoor, Kledingvoorschriften, Instructierecht

Kledingvoorschriften op werk: wat mag jouw werkgever wel en niet voorstellen?

Nu de zomer dan ook eindelijk Nederland heeft bereikt is niets zo fijn om met de stijgende temperaturen lekker zomers en luchtig gekleed te gaan. Niet een hele gekke gedachte om op dit soort warme dagen in korte broek en op teenslippers naar het werk te gaan. Maar is dat wettelijk wel toegestaan?

Lees meer
medewerker in gesprek met de arbeidsarts

Werk en inkomen | ziekte, arbeid, wia

Achterstand WIA-beoordelingen: hoe een nieuwe maatregel die moet wegwerken

De afgelopen jaren kampt het UWV met enorme achterstanden als het gaat om de medische beoordelingen voor een WIA-uitkering. Om deze achterstanden weg te werken is vanaf 1 juli 2024 een tijdelijke maatregel ingesteld, die de beoordeling over arbeidsongeschiktheid eenvoudiger moet maken. In deze blog vertel ik je wat er precies verandert.

Lees meer
Annulering pakketreizen (square)

Aankopen en geld | Herroepingsrecht, Annulerings- of reisverzekering, Pakketreis

Hebben pakketreizen dezelfde annuleringsrechten als producten en diensten?

Annuleringsrechten zijn een belangrijk aspect van consumentenbescherming. Ze zorgen ervoor dat je als koper beschermd bent als je aankopen doet, zowel online als in de winkel. Maar hoe zit het met annuleringsrechten bij pakketreizen?

Lees meer
Non-conformiteit (square)

Aankopen en geld | productaankoop, bewijs, Non-conformiteit

Help! Je hebt een product gekocht, maar het voldoet niet aan je verwachtingen

Stel, je hebt iets gekocht bij een bedrijf en bij ontvangst voldoet het niet aan je verwachtingen. Dan kan er sprake zijn van non-conformiteit van het product. In deze blog leg ik je uit wat die term precies inhoudt en wat jouw rechten zijn bij de koop van een non-conform product.

Lees meer
Voorkom online oplichting (square)

Aankopen en geld | Oplichting, Aankoop

Voorkom oplichting: tips voor veilig online winkelen

Het internet biedt een schat aan mogelijkheden voor jou als consument. Van het gemak van thuis winkelen tot het vinden van dat ene pareltje die niet in een lokale winkel te koop is. Helaas is het wereldwijde web ook een speeltuin voor oplichters en fraudeurs die niets liever doen dan jouw geld en persoonlijke gegevens stelen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf te beschermen tegen online oplichting. In deze blog geven we je enkele belangrijke tips en adviezen om veilig online te winkelen.

Lees meer
Herroepingsrecht (square)

Aankopen en geld | Herroepingsrecht, Bedenktijd, Aankoop

Herroepingsrecht: wat is het en wanneer maak je er aanspraak op?

Je hebt vast weleens een online aankoop gedaan. Soms is dat een gokje; je weet niet of jouw bestelling aan je verwachtingen voldoet. Gelukkig heb je als consument bedenktijd. Dat noemen we ook wel herroepingsrecht. Het betekent dat je binnen veertien dagen na levering van het product kosteloos mag ontbinden, waarna je je geld terugkrijgt. Maar let op: dat geldt niet alleen voor online aankopen.

Lees meer

Doe de check